Kunstwerk UIT JE HOKJE

De Gemeenteraad nam in september 2016 een motie aan om de LHBT-emancipatie sterker te willen uitdrukken. Dit was aanleiding voor een kunstopdracht.

Deventer is op het vlak van LHBT-emancipatie al jaren een ‘regenbooggemeente’. Sinds de sluiting van het COC-café is er echter geen regenboogvlag meer te vinden in de stad. De Gemeenteraad nam daarom eind 2016 een motie aan om de LHBT-emancipatie sterker te willen uitdrukken. Dit was aanleiding voor een kunstopdracht.

Doolhof

Het kunstwerk wordt in meerdere fasen gerealiseerd. De eerste fase is een eenmalige sociale actie waarbij het Deventer publiek uitgenodigd wordt om op het Grote Kerkhof rond te dwalen in een doolhof. Zij lopen daarin letterlijk aan tegen vraagstukken over gender, seksualiteit en identiteit. Naar aanleiding hiervan zal later (in de tweede fase) een videowerk worden gemaakt dat een prominente plek krijgt in de binnenstad van Deventer. UIT JE HOKJE wil het gesprek over deze complexe thema’s in beweging brengen.

Circus Engelbregt

UIT JE HOKJE is een project van Circus Engelbregt, een verbindende ontregelingsorganisatie van kunstenaar Martijn Engelbregt met het doel de sociale duurzaamheid in de wereld te vergroten. Circus Engelbregt initieert en ontwerpt projecten, ontmoetingen en evenementen die zich op de grenzen van ogenschijnlijk onverenigbare gebieden afspelen.

Het doolhof is op zaterdag 23 juni 2018 open voor publiek tussen 10.00 ’s ochtends en 20.00 uur ’s avonds op het Grote Kerkhof.