Eerste vergadering König als waarnemend burgemeester

Waarnemend burgemeester Ron König werd woensdag hartelijk welkom geheten door de gemeenteraad van Deventer. Nadat hij de burgemeestersketen en de voorzittershamer ontving, zat hij de raadsvergadering voor.

König: “Ik ben allerhartelijkst ontvangen in Deventer en deze eerste kennismaking smaakt naar meer.”

Benoeming wethouders en raadsleden

De eerste taak van de waarnemend burgemeester was het beëdigen van de nieuwe wethouders. Dat zijn Liesbeth Grijsen (Gemeentebelang), Jan Jaap Kolkman (PvdA), Carlo Verhaar (GroenLinks), Thomas Walder (D66) en Frits Rorink (CDA). Met de benoeming van de wethouders ontstonden er twee vacatures in de gemeenteraad die dezelfde avond ingevuld zijn door Bert Roetert (Gemeentebelang) en Marco Harps (PvdA).

Tot begin 2019

Ron König was voorheen wethouder van Arnhem en Rheden. Hij werd maandag op het Provinciehuis in Zwolle geïnstalleerd en woensdagavond welkom geheten tijdens de gemeenteraadsvergadering in Deventer. De burgemeestersfunctie is vacant vanwege het vertrek van burgemeester Andries Heidema die als Commissaris van de Koning in Overijssel werd benoemd. König blijft waarschijnlijk tot begin 2019 aan als waarnemend burgemeester. Na de zomer start de procedure om tot een nieuwe Kroonbenoemde burgemeester te komen in Deventer.

Achtergrond König

Ron König (1964, Doesburg) wordt getypeerd als een verbindend en inspirerend bestuurder die in staat is complexe dossiers succesvol af te ronden, en die enthousiasme en energie uitstraalt. Hij heeft brede ervaring in het openbaar bestuur. Hij was voor D66 zowel wethouder in Rheden als in Arnhem. König begon zijn loopbaan als organisatieadviseur en interimmanager, onder andere bij Twynstra Gudde. Het accent lag daar op openbare orde en veiligheid en crisisbeheersing. Hij studeerde politicologie aan de Universiteit van Amsterdam