Jan Jaap Kolkman treedt terug als wethouder

Jan Jaap Kolkman treedt eind februari terug als wethouder van de gemeente Deventer. De Partij van de Arbeid draagt Rob de Geest voor als opvolger in het college van B&W namens de PvdA.

Jan Jaap Kolkman is wethouder sinds medio 2014. Hij treedt terug uit het college van B&W, omdat het effectief samenwerken met de gemeenteraad onder druk is komen te staan. Daarbij heeft het dossier Werkmakelaar-Oost een rol gespeeld.

Wisseling

Kolkman: “Ik kies ervoor om te stoppen als wethouder. Ik vind dat ik als wethouder op dit moment onvoldoende effectief kan zijn in het samenspel met de gemeenteraad. Daarbij trekt het wethouderschap zoals ik het invul, een zware wissel op mijn privéleven. Een wisseling van de wacht nu is verstandig en in het belang van Deventer.”

Buiten gebaande paden

Burgemeester Ron König: “Jan Jaap Kolkman is een bijzonder enthousiaste en gedreven wethouder. Hij is enorm betrokken bij mensen die het minder hebben dan anderen en zoekt altijd naar oplossingen. Daarbij is hij bereid om buiten de gebaande paden te gaan. Hij zorgde in 2015 voor een goede landing van de decentralisaties. Hij heeft Deventer op de kaart gezet als sociale gemeente, bijvoorbeeld door voorop te lopen in de landelijke bed-bad-brooddiscussie. Dit alles is een groot compliment waard.”

Gouden Gemeente

Kolkman was in 2015 verantwoordelijk voor de nieuwe Wmo en de Participatiewet. Deventer werd begin 2016 uitgeroepen tot Gouden Gemeente door Sociaal Werk Nederland, voor de manier waarop deze decentralisaties een plek kregen in de Deventer samenleving. Kolkman was de afgelopen jaren verantwoordelijk voor onder meer Wonen, Werk en Inkomen, Sport en Gezondheid, Herstructurering en Vastgoed.

Rob de Geest

De coalitie draagt Rob de Geest voor als beoogd opvolger van Kolkman. De Geest is nu nog senior beleidsmedewerker bij de Tweede Kamerfractie van de PvdA in Den Haag. Kolkman neemt de vrijkomende raadszetel van De Geest over en neemt zitting in de gemeenteraad. Kolkman: “Zo kan ik mijn belofte aan de kiezers gestand doen en blijf ik me inzetten voor een sterk en sociaal Deventer.”

Het terugtreden van Kolkman en de benoeming van De Geest als wethouder vindt naar verwachting plaats in de raadsvergadering van 27 februari.